Skip to main content

Nieuws

Het jaar van de kokerjuffer

22 april 2024

 

 

2024 is het jaar van de kokerjuffers. Dit zijn ware bouwmeesters die een beschermend kokertje van allerlei materialen voor zichzelf maken. Bladeren, kleine stenen, takjes, sprietjes, slakkenhuizen: je kunt het zo gek niet bedenken. Elke soort heeft weer zijn eigen ‘kunstwerk’. Er zijn ook kokerjuffers zonder kokertje: naakte kokerjuffers!

Waarom kokerjuffers?
Deze larven van de schietmot spelen een belangrijke rol in de voedselketen. Ze eten waterplanten, algen, bacteriën en kleine waterdieren. Zelf worden ze weer gegeten door grotere waterdieren, maar ook door vogels en vleermuizen zodra ze als schietmot zijn uitgevlogen. Bovendien zijn ze dol op schoon water, dus het vinden van kokerjuffers betekent vaak dat de waterkwaliteit goed is.

Help ook mee
Kokerjuffers zijn enorm interessant om te bekijken en met jouw waarnemingen help je wetenschappers en waterbeheerders. Zij willen namelijk heel graag weten hoe het gaat met de waterkwaliteit in de kleine wateren van Nederland.

Meedoen betekent dat je een sloot, beek, vijver of poel in je omgeving opzoekt. Het mag ook je eigen vijver zijn. Vervolgens vang je met een schepnet kokerjuffers en andere waterdiertjes. Je kunt ze het best verzamelen in een witte bak, zodat je ze goed kunt bekijken en herkennen. Vervolgens geef je de soorten die je gevonden hebt, door op www.waterdiertjes.nl. Na het invullen krijg je meteen de score voor jouw water te zien.

Waterdiertjes vangen kan het hele jaar door! Pak je laarzen en schepnet en bekijk de kokerjuffers en andere waterdieren bij jou in de buurt.

Contactgegevens:

Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1
4761 NX Zevenbergen

0168-335227
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook