logo

Milieu Educatief Centrum

Het MEC is gevestigd op de bovenverdieping van de kinderboerderij aan de Vlimmeren 1, Zevenbergen. Postadres: MEC Zevenbergen, Vlimmeren 1, 4761 NX, Zevenbergen. 

 

Een bos vol geheimen

Van maandag 9 oktober tot en met vrijdag 24 november 2017 staat de tentoonstelling Een bos vol geheimen opgesteld op de bovenverdieping van de kinderboerderij.

Deze tentoonstelling, die geschikt is voor kinderen van 4 t/m 7 jaar,  begint met een filmpje over een oude boswachter die ziek is. Hij vraagt de kinderen om te kijken hoe het met het bos gaat en vooral om goed voor het bos te zorgen. In het bos is veel te zien en te leren. Bezoekertjes komen het bos binnen via een deur in een stokoude boom. Eenmaal het bos binnen valt er van alles te ontdekken!

Wandelend onder het bladerdek speuren de kinderen naar diersporen en zoeken ze het dier dat daarbij hoort. In het groeibomenspel leren de kinderen waardoor een boom groeit èn kunnen ze de boom echt laten groeien! In het blad-puzzelspel komen een aantal verschillende bladeren en vruchten aan bod. Daarnaast is er een voorleeshoek en een vierjaargetijdenkast. Verder zijn er diverse kabouterspelletjes zoals: paddenstoelspringen, eikel-kegelen, paddenstoelen sjoelen en zijn er leerzame voeldozen. En niet te vergeten: een boom met allerlei geheimzinnige deurtjes! Wie goed oplet komt misschien kabouters of elfjes tegen! Helaas komen de kinderen ook dingen tegen wat niet in een bos thuishoort, zoals zwerfvuil.

 

Tentoonstelling “Hé-Watt-jE !!!”

Van 10 oktober tot en met 2 december 2016, staat de tentoonstelling Hé-Watt-je!!! opgesteld op de bovenverdieping van de kinderboerderij. De laatste jaren is er op de kinderboerderij hard gewerkt om duurzaamheid ook daadwerkelijk uit te dragen. We willen op dit gebied een
voorbeeldfunctie zijn en kinderen bewust maken hoe belangrijk het is zuinig met onze energie om te gaan.“Hé Watt-je” is vooral een belevingsexpositie waar de kinderen (en volwassenen) zelf kunnen ervaren wat duurzame energie nu precies is. De informatie via teksten is beperkt en bedoeld als ondersteuning. Op de kinderboerderij kunnen allerlei vormen van duurzame energie ontdekt en toegepast worden. De kinderen kunnen bijvoorbeeld met een zwengel zelf energie opwekken of experimenteren met zonnepanelen of zonnecollectoren. Of voel aan het dak om te ondervinden welke delen wel en niet geïsoleerd zijn. De zintuigen worden bij “Hé Watt-je” in iedere geval op de proef gesteld. Door de opzet en inrichting van de expositievol attributen en sfeerbepalende decordoeken, zult u hoe dan ook een idee krijgen van bijvoorbeeld de gevolgen van het broeikaseffect, maar ook van de kansen die duurzamer energie ons te bieden heeft. Ook de toepassingen die op de kinderboerderij reeds gerealiseerd zijn krijgen aandacht. De tentoonstelling is geschikt voor kinderen van groep 5 tot met groep 8. Je kunt de tentoonstelling bekijken op de bovenverdieping van de kinderboerderij op woensdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur.


 

Expositie Kriebelbeestjes van 7 maart t/m 26 april 2016

De wereld van de ongewervelde dieren is mooier en mysterieuzer dan je je kunt voorstellen....

Kriebelbeestjes laat kinderen kennis maken met slakken, wormen, insecten, spinnen, pissebedden en duizendpoten! Bij de tentoonstelling kunnen kinderen sprekende dieren tegenkomen zoals Miranda de mier, Wesley Wesp en nog vele anderen! Ieder vertelt iets over zijn leven, zijn metamorfose, van wie ze familie zijn, hoe ze zich voortplanten of ze vertellen iets bijzonders over hun levenswijze. De tentoonstelling is geschikt voor kinderen van 4 - 9 jaar. Ben je nieuwsgierig geworden kom dan gauw kijken op de bovenverdiepeing van De Kinderboerderij. Dit kan op woensdag- en zondagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

 

kriebbelbeestjes1kriebbelbeestjes2

kriebbelbeestjes3kriebbelbeestjes4

kriebbelbeestjes5kriebbelbeestjes6

kriebbelbeestjes7kriebbelbeestjes8

kriebbelbeestjes9kriebbelbeestjes10

kriebbelbeestjes11kriebbelbeestjes12

kriebbelbeestjes13kriebbelbeestjes14

 

 

EXPOSITIE DINOSAURUSSEN 4 OKTOBER T/M 30 NOVEMBER 2015.

De zeer interactieve dino tentoonstelling is leuk en leerzaam voor alle leeftijden. Ervaar dat verschillende dinosaurussen niet in dezelfde tijd leefden en ontdek welke dino's elkaar wel tegen konden komen en welke niet. Leer alles over de verschrikkelijke Tyrannosaurus Rex en voel aan zijn tanden en klauwen.Na een bezoek aan deze tentoonstelling weet iedereen het zeker; Ja, sommige dinosaurussen werden vogels en vogels zijn eigenlijk nog steeds kleine dino's met schubben op hun poten als een hagedis!

kinderboerderij dierendag 2015 14kinderboerderij dierendag 2015 13

kinderboerderij dierendag 2015 12kinderboerderij dierendag 2015 11

 

Expositie een vijver vol geheimen voorjaar 2015(deze expostie is beeindigd)

Begin maart komt op de bovenverdiepeing van de kinderboerderij de expositie een vijver vol geheimen.

De tentoonstelling gaat over een visser die in zijn bootje zit te vissen en niets vangt. Hij valt in slaap en ineens verschijnt aan de oppervlakte van het water Kasper de Karper. De karper praat met de visser en komt er achter dat hij eigenlijk helemaal niet weet wat er allemaal in de vijver leeft. Kasper neemt de visser mee op een ontdekkingstocht door de vijver. De visser kijkt zijn ogen uit, hij weet niet wat hij allemaal tegenkomt.Plots zit de visser weer in zijn bootje, was het allemaal een droom. Nee toch niet want daar staat Kasper de Karper te wachten om de kinderen uit te nodigen om mee te gaan op reis in hun slaap. De kinderen zetten een slaapmuts op en lopen door de interactieve tentoonstelling.

Een Vijver vol geheimen is een echte "doe & ontdek tentoonstelling". Kinderen leren door middel van leuke spelletjes verschillende vijverdieren kennen.

een vijver vol geheimen 2 20150409 1138144538een vijver vol geheimen 15 20150409 1412110715

voor meer foto's zie fotoalbum

 

                            

 

EXPOSITIE:  WATERDICHT (deze expositie is beeindigd)

Op de bovenverdieping van de kinderboerderij is de watertentoonstelling Waterdicht geplaatst. Deze tentoonstelling gaat over duurzaam watergebruik. Bijvoorbeeld de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen scheelt 10 liter water per minuut.Er wordt onderscheid gemaakt in de grote en de kleine waterkringloop. Om dit inzichtelijk te maken is er een maquette met echt stromend water.Ook wordt er gekeken naar waterschaarste in andere landen zoals Ethiopie.Kinderen gaan zelf ervaren hoe het zou zijn om kilometers per dag te moeten lopen om water te halen.Op een interactieve manier leren kinderen de processen begrijpen bij de rioolwaterzuivering en de drinkwaterzuivering.Waterplaneet, waar komt water vandaan? Hoeveel zoet water is er? Welke invloed heeft water op de natuur?Een serie interactieve panelen zullen jong en oud bezighouden en verbazen.De tentoonstelling gaat ook in op de watervoetafdruk met een leuk en leerzaam spel.Ook is er een heus waterlaboratorium waar kinderen in witte jassen allerlei proefjes met water kunnen doen.De tentoonstelling is voor kinderen van 9 - 12 jaar.Op woensdag- en zondagmiddag kan iedereen  de tentoonstelling bezoeken van 13.30 tot 16.30 uur.De scholen in de gemeente Moerdijk kunnen zich aanmelden voor deze tentoonstelling.Op werelddierendag zondag 5 oktober is de tentoonstelling voor iedereen te bewonderen. De tentoonstelling staat tot 28 november op de bovenverdieping van de kinderboerderij.

DSC06688DSC06693

DSC06694DSC06695

DSC06696DSC06697

DSC06690DSC06692

DSC06709DSC06710

DSC06714DSC06716 

DSC06706 DSC06700

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contactgegevens:


Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1

Zevenbergen

T | 0168-335227