Skip to main content

Jopie

Jopie

Ik ben JOPIE de ezel, ik ben samen met mijn vriendinnetje Cheyenne op de kinderboerderij komen wonen. Wij zijn onafscheidelijk, ik wil nooit alleen in de wei staan, als het wel eens gebeurt dan ga ik heel hard balken.`s avonds staan we ook samen op stal in de boerderij.

Algemeen

Ezels zijn hoefdieren die verwant zijn aan paarden. Ze hebben echter langere oorschelpen, een dikker hoofd en korte manen.Een paard en een ezel kunnen met elkaar paren. Hun nakomeling heet bij een kruising tussen een ezelhengst en een paardenmerrie een muildier; andersom is er sprake van een muilezel.Hoewel ezels zich hebben ontwikkeld in een subtropisch klimaat, kunnen ze zich goed aanpassen aan West-Europese omstandigheden. Dat stelt wel speciale eisen aan de voeding en de huisvesing. Ezels kunnen tussen de dertig en de veertig jaar oud worden.

Rassen

De tamme ezel stamt oorspronkelijk af van de wilde Nubische ezel.Officieel worden ezels in drie groepen ingedeeld, namelijk ezels met een schofthoogte tot 91 centimeter, ezels met een schofthoogre van 91 centimeter tot 1 meter 40 en ezels die groter zijn dan 1 meter 40.Twee voorbeelden van rassen die groter zijn dan 1 meter 40 zijn de Grand Noir du Berry en Poitou. De poitou valt op door zijn lange haar.

Namen

 

Kenmerken

Ezels hebben een schofthoogte tussen 95 en 140 cm. Ze hebben lange oren, een pluim aan het eind van de staart en een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben een grijze of bruinachtige vacht. De meeste ezels vertonen de typische wildkleur, met een aalstreep. Deze aalstreep is ook bij de meeste gedomesticeerde ezels nog te zien. De onderzijde, de snuit en de flanken vertonen lichtere kleuren.Er zijn ook mini-ezels. Het geluid dat ezels maken noemt men:balken.

Voortplanting

Een ezel wordt geboren na een draagtijd van twaalf maanden. Vrijwel direct na de geboorte kan het veulen staan. Als het zes maanden oud is kan het ezelveulen geleidelijk wirden gespeend. Rond het tweede levensjaar zijn ezels geslachtsrijp.

Eten en drinken

Ezels hebben in de zomer voldoende aan gras, aangevuld met hooi of tarwesstro. In de winter hebben ze hooi en stro nodig.Omdat ezels snel dik worden mogen ze niet onbeperkt grazen in een overvloedige wei. Zorg ervoor dat de ezel dagelijks vers drinkwater heeft.

Huisvesting

Naast een weide hebben ezels een droge stal nodig van minimaal 8 vierkante meter per ezel. Hierin moet de ezel kunnen schuilen als het `s winters erg koud is of als het regent, zijn vacht is namelijk niet waterdicht.

Bijzonderheden

Gedomesticeerde ezels zijn goed bruikbaar zowel als lastdier, als trekdier en als rijdier.De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. Ezels zijn in tegenstelling tot paarden geen vluchtdieren. Hun herkomst uit bergachtige omgevingen maakt dat zij bij gevaar compleet verstarren. Ze zijn daardoor niet met dwang te porren wanneer men ze wil aandrijven in situaties waar zij gevaar in zien.Is eenmaal hun vertrouwen gewonnen, dan tonen zij hun vriendelijke en volgzame aard.

Contactgegevens:

Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1
4761 NX Zevenbergen

0168-335227
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook