Skip to main content

Degoes

Degoes

Wij zijn 3 Degoe vrouwtjes en wonen sinds kort op de kinderboerderij. Wij zitten in een mooie kooi waar we genoeg ruimte hebben.In de kooi kunnen wij spelen,maar ons ook verstoppen.Wij zijn nieuwsgierig en hebben het overdag druk met het klauteren in onze kooi.Kom gauw maar eens naar ons kijken op de kinderboerderij.

Algemeen

De degoe is een knaagdier uit Chili. De degoe werd halverwege de 18e eeuw ontdekt in de Andes in Chili. Men dacht eerst dat het om een soort eekhoornfamilie ging, later bleek dat het familie was van de ook uit Chili afkomstige cavia. In eerste instantie werden degoes geïmporteerd om in dierentuinen te houden, maar aan het begin van de 20e eeuw werden ze naar labaratoria gebracht om onderzoek te doen naar het gedrag van het dier. Omdat degoes erg gevoelig bleken voor diabetes werden de diertjes ook gebruikt voor onderzoek naar deze ziekte en de bestrijding ervan. Vanaf 1985 worden degoes verkocht als huisdier . In Chili worden degoes gezien als een plaag, omdat ze in grote groepen leven en de gewassen van het land aantasten. Ze leven in de vrije natuur in groepen op de rotsen, waar ze graag klimmen en klauteren; hiervoor zijn ze uitstekend uitgerust.

Rassen

Degoes die in het wild in Chili worden aangetroffen zijn vaak veel groter dan de degoe die als huisdier wordt gehouden. In de vrije natuur kunnen degoes inclusief hun staart ca. 40 cm of langer worden met een gewicht van twee tot drie ons. Degoes de als huisdier worden gehouden zijn bijna altijd kleiner en lichter.

Namen

 

Kenmerken

De degoe heeft een bruine vacht, met zwarte haarpunten en een lange geschubde staart met een soort kwastje aan het uiteinde. Het lijf lijkt wel wat op dat van een rat, alleen wat plomper. De kop lijkt wel wat op een eekhoorn. In andere talen wordt de degoe soms trompetstaartrat genoemd.

Voortplanting

Een degoe heeft een draagtijd van ongeveer negentig dagen. Het vrouwtje blijft actief hoewel dit wel afhangt van het aantal jongen in haar buik. Na negentig dagen komen de jongen op de wereld, vaak zit het aantal tussen de vier en tien per worp. Het mannetje kan gewoon bij het vrouwtje in de kooi blijven zitten, hij helpt namelijk mee met het grootbrengen van de jongen. Zo gaat hij bijvoorbeeld net als het vrouwtje op de jongen liggen om ze warm te houden en te beschutten. De jongen zoeken overigens liever beschutting en warmte bij hun moeder.Na vierentwintig uur is het vrouwtje al weer vruchtbaar, maar zij moet niet meteen weer gedekt worden omdat het veel van haar lichaam vraagt en ze nog herstelt van de bevalling. Vaak regelt de natuur het zelf wel en wacht het mannetje totdat het nestje opgevoed is.

 

Eten en drinken

Degoes zijn herbivoren en eten dus alleen groenvoer. In de vrije natuur leven zij in een omgeving waar er veel dorre takken en bladeren zijn en ze eten dus bijna alleen maar granen, grassen en zaden. Degoes in gevangenschap krijgen soms allerlei lekkernijen die niet goed zijn voor de degoe. Vaak is één van de oorzaken van ziekte slecht voedsel. Vezels zijn een heel belangrijk bestanddeel van het voedsel, ze kunnen het beste een combinatie van cavia- en chinchilla-voer krijgen. En geef altijd onbeperkt, fris hooi. Er is ook speciaal degoevoer te verkrijgen en dit voer is voor degoes gezonder dan een mix van andere dierenvoeders. Soms een beetje groenvoer kan helemaal geen kwaad, maar dit dient wel langzaam opgebouwd te worden anders kan de degoe diarree krijgen. Geef geen groente die veel suiker bevat, zoals wortels. Jonge twijgjes van de linde, ahorn en eik zijn ook lekkernijen die geen kwaad kunnen. Bied een degoe nooit zoete vruchten of andere suikerproducten aan, een degoe kan namelijk geen suiker verwerken en kan hier dus ziek van worden. Hij krijgt diabetes en kan bijgevolg staar ontwikkelen en blind worden.Degoes hebben een maag-darmkanaal dat in beweging moet blijven net zoals dat van een konijn. Als ze langere tijd niet eten kan het gebeuren dat het maag-darmkanaal stopt met werken. Daarom is het belangrijk dat er altijd eten is. Daarnaast moet er voldoende hooi in het verblijf aanwezig zijn. Hooi eten ze ook graag en het is bovendien heel gezond, omdat het vezelrijk is, verder is hooi heel belangrijk voor de slijtage van de kiezen. Degoes stoppen pas met eten wanneer zij genoeg hebben gehad.Voedsel zoals fruit, rozijnen en sommige groenten bevatten ook suikers dus dit moet niet al te veel gevoerd worden. Zonnebloempitten en pinda's zijn ronduit gevaarlijk, hier zitten namelijk vetten en oliën in die ook niet goed zijn voor de degoe.

 

Huisvesting

Degoes vinden het erg lekker om een “bad” te nemen in een zandbad. Dit hebben ze ook nodig om hu
n vacht goed te houden en vet en viezigheid te verwijderen. Het beste kan je hiervoor chinchilla zand nemen, te koop in de meeste dierenzaken. De bak met zand moet wel schoon worden gehouden. Het is daarom ook beter om niet een vaste bak in de kooi te gebruiken, maar de zandbak af en toe een tijdje in de kooi te zetten en daarna weer te zeven of te verversen.Verder moeten er natuurlijk voederbakjes aanwezig zijn en een drinkfles, gevuld met vers (liefst dagelijks) water.

 

Bijzonderheden

Degoes maken naar elkaar toe vaak allerlei geluidjes. Dit doen ze soms ook tegen de vaste verzorger. Deze piepjes dienen als een communicatiemiddel :

Zacht piepgeluidje : ze laten de ander merken dat ze elkaar lief vinden. Een mannetje doet dit vaak om aan te geven dat hij wil paren.Een harde gil : dit geluid maken ze alleen als ze ergens van schrikken. Vaak reageren andere degoes hier ook op door heel stil te blijven zitten of hard weg te rennen en zich te verstoppen.Hard piepgeluid : hiermee maken ze duidelijk dat ze chagrijnig zijn, als ze zich bezeren of gestoord worden bij een handeling. Als een degoe bijt heeft dat vaak niks te maken met agressie. Een degoe is over het algemeen heel vriendelijk maar als hij dan toch bijt is dit uit nieuwsgierigheid of omdat hij in het nauw wordt gedreven. Een degoe is niet zo tam als de bekendere gedomesticeerde knaagdieren en knuffelen als met een konijn zit er niet in. Als de degoe regelmatg aandacht krijgt en rustig wordt geaaid kan men er veel plezier aan beleven.

Contactgegevens:

Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1
4761 NX Zevenbergen

0168-335227
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebook