logo

Konijnen

DSC02834 konijn

De KONIJNEN op de kinderboerdeij lopen los in een omheinde ruimte samen met de cavia`s. Kinderen mogen ook in deze ruimte, mits ze de konijnen niet optillen. Ze kunnen de konijnen wel aaien. Op de kinderboerderij hebben we 5 verschillende soorten konijnen. Kom de konijnen maar eens gauw bezoeken.

 


Algemeen

Het konijn  is een zoogdier behorende tot de orde der haasachtigen. Het konijn wordt veelvuldig gehouden als huisdier. 

Rassen

Dwergkonijnen en kleine rassen
Dwergrassen en kleine rassen zijn erg geschikt om als huisdier te houden. Omdat de konijnen binnen alle andere rassen wat groter en wilder zijn, zijn de konijnen binnen deze rassen iets minder geschikt als huisdier. Dwergrassen en kleine rassen blijven vrij klein, waardoor het net jonge konijntjes lijken, ook als ze al wat ouder zijn. Dwergrassen en kleine rassen hebben wat kortere oren en een wat bredere kop dan gewone konijnen. Voorbeelden van dwergrassen zijn de Hermelijn, de Nederlandse hangoor dwerg en de Angora dwerg.

Middelgrote rassen
Middelgrote konijnen zijn, zoals de naam al zegt, gemiddeld van grootte. Dit houdt in dat ze groter zijn dan dwergkonijnen, maar kleiner dan de grote konijnen. Middelgrote konijnen wegen tussen de 2,5 en 5,5 kilo. Voorbeelden van de middelgrote konijnen zijn de Duitse hangoor, de Nieuw Zeelander en de Rijnlander.

Grote rassen
Grote konijnen zijn relatief groot en zwaar, ze kunnen tussen de vijf en acht kilo wegen. Voorbeelden van grote konijnen zijn de Vlaamse reus, de grote Lotharinger en de Franse hangoor.

Rassen met bijzondere haarstructuur
Tot slot is er de categorie van rassen met een bijzondere haarstructuur. Deze konijnen hebben andere vachtstructuur dan de andere konijnen. Voorbeelden van konijnen die tot dit ras behoren, zijn het Voskonijn, het Rex konijn en het Angora konijn. Her Rex konijn heeft bijvoorbeeld een erg zachte, fluweelachtige vachtstructuur. Ook het Angora konijn heeft een aparte vacht, namelijk een wollen vacht die erg snel groeit.

 

Kenmerken

Latijnse naam: Oryctolagus cuniculus.

Herkomst: Europa, komt nu op de hele wereld voor.

Lichaamslengte: 25 tot 70 cm.

Staartlengte: 3 tot 6 cm.

Oorlengte: 4 cm. (Pooltjes en kleurdwergen) tot maximaal 45 cm (Franse hangoor).

Gewicht: 800 gram (dwergkonijn) tot ongeveer 6 tot 9 kilo (Vlaamse reus).

Lichaamstemperatuur: 38.3 - 39.6 graden.

 

Voortplanting

Het voorjaar is de beste tijd om met konijnen te fokken. Grote konijnenrassen zijn later geslachtsrijp en dus ook fokrijp, dan kleine rassen. Zorg ervoor dat je voedster minimaal 6 maanden oud is, voordat ze gedekt word. Een voedster moet paringsbereid zijn, om gedekt te kunnen worden. Uit haar gedrag blijkt of een vrouwtje wil paren. Ze krabt dan in het stro, bouwt nesten en is duidelijk onrustig. Laat nooit zomaar een onbekende ram in het verblijf van de voedster. Zet de kooien eerst een paar dagen naast elkaar, zodat de dieren aan elkaar kunnen ruiken en zien. Breng ze daarna samen in een ‘neutrale’ kooi of ( liever nog ) in een vrije ruimte. De ram zal dan met veel vleierij en machogedrag de voedster voor zich proberen te winnen. Na een geslaagde dekking duurt het ongeveer 10 uur voordat het bevruchte eitje zich in de baarmoeder nestelt. De dracht van een konijn duurt 31 tot 32 dagen. Drachten langer dan 32 dagen eindigen vaak in moeilijke worpen, die soms meerdere dagen duren en waarbij de kans op levende jongen minimaal is. Tijdens de dracht heeft het vrouwtje vooral rust nodig. Ze mag dan ook niet meer worden opgetild. Ook heeft ze behoefte aan extra voedsel en mineralen. Geef haar een liksteen. Die bevat veel zouten en mineralen. De voedster voelt instinctief wanneer ze deze stoffen nodig heeft. Ze krijgt ze dan vanzelf binnen door aan de steen te likken. Maak een paar dagen voor de verwachte geboorte het hok nog eens goed schoon en zorg voor extra nestmateriaal. De geboorte verloopt over het algemeen probleemloos

Eten en drinken

Konijnen die als huisdier worden gehouden, krijgen vaak korrelvoer. Hierbij kan het beste worden gekozen voor compleet voer, omdat dit alle belangrijke voedingsstoffen bevat. Het is echter wel belangrijk dat het konijn niet teveel korrelvoer krijgt.
Hoeveelheid eten
De precieze hoeveelheid voeding van een konijn is afhankelijk van de leeftijd en het ras van het konijn, maar bij korrelvoer is het goed om rekening te houden met een maximum van 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Groenten en planten
Het is belangrijk om de voeding van konijnen aan te vullen met groenten en planten, want konijnen zijn van nature planteneters. Het is goed om konijnen veel verschillende groenten tegelijk te geven. Voorbeelden van geschikte groenten zijn andijvie, boerenkool, worteltjes, witlof en broccoli. Voorbeelden van geschikte planten zijn weegbree, zevenblad en de bloemen en het blad van de paardenbloem. Omdat het ook belangrijk is dat konijnen voldoende vezels krijgen, is het daarnaast goed om een konijn regelmatig hooi of gras te geven. Daarnaast is het heel belangrijk dat konijnen voldoende water drinken.

 

Huisvesting

Een konijnenkooi moet:
- Een prettige leefomgeving voor het dier zijn.
- Groot genoeg zijn.
- Een goede ventilatie hebben.
- Rommel binnen houden.
- Goed te houden zijn.
- Veilig zijn voor dier en mens.
- Goed toegankelijk zijn. 

Konijnenhok
Het is belangrijk dat het konijn zich goed kan bewegen in de kooi. Het is daarom verstandig om een kooi te kopen die minimaal 70 centimeter lang is, met een minimale breedte van 40 centimeter en een hoogte van minimaal 30 centimeter. Het is ook mogelijk om zelf een konijnenkooi te maken. Het is daarbij wel heel belangrijk om erop te letten dat het materiaal waterdicht is.

Bijzonderheden

Geen knaagdier
Veel mensen denken dat een konijn een knaagdier is, maar dat is niet waar. Dit heeft te maken met de kaakbewegingen van het konijn. Echte knaagdieren bewegen hun kaak van voren naar achteren. Een konijn beweegt zijn kaak naar de zijkant en is daarom geen knaagdier. Omdat konijnen geen knaagdieren zijn, zijn het ook geen familieleden van de cavia en de rat.

DSC01621konijnDSC01628konijn

DSC01629konijnDSC016191konijn

DSC01626konijnDSC02829 konijn

DSC03284 konijnDSC03285 konijn

  

 

Contactgegevens:


Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1

Zevenbergen

T | 0168-335227