logo

Harrie

DSC02343 Harrie

Mag ik me even voorstellen: ik ben HARRIE. Ik ben een MINIVARKEN en ik kan heel veel lawaai maken. Ik hou erg van aandacht, ik vind het fijn als mensen tegen me praten en me even op mijn rug kloppen. Als je tegen me praat dan geef ik antwoord.

 


Algemeen

Het hangbuikzwijn is een klein varken met een gedrongen kop en kleine spitse oren. Het hangbuikzwijntje wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog en bereikt een gewicht van ongeveer 70 kg. Sommige fokkers proberen hem steeds kleiner te fokken, onder meer door de dieren op dieet te zetten.  

Rassen

Een minivarken hoort bij de kleinere varkenssoorten.Hieronder vallen onder meer het hangbuikzwijn(Sus scrofa vittatus), een varken dat in Vietnam en China vaak voorkomt en het Gottinger minivarken, de Munchener Troll en het Indonesische minivarken.

Namen

Hangbuikvarken of het minivarken 

Kenmerken

Het hangbuikzwijn is een klein varkentje met een gedrongen kop en met kleine spitse oren. De rug is meestal licht doorgezakt en het beestje heeft een hangbuik die vaak de grond raakt (vandaar zijn naam)doordat de poten tamelijk kort zijn. De huid is dik en geplooid. Zijn kleur is zwart, grijs, wit of een combinatie van deze kleuren. Het hangbuikzwijntje wordt ongeveer 50 tot 60 cm hoog en bereikt een gewicht van ongeveer 65 kilo.

Voortplanting

De dracht duurt 115 dagen. Verandering in karakter en uiterlijk, van het hangbuikzwijn, is snel te zien door een agressieve houding en natuurlijk een steeds dikker wordende buik. De biggen zijn onmiddellijk na de worp zelfstandig en zoeken een tepel om te gaan drinken. De eerste tepel waar een big zuigt zal bijna altijd de tepel zijn waar deze aan blijft zuigen. De biggen zijn rond 18 maanden volgroeid. 

Eten en drinken

Het is vanzelfsprekend dat een minivarken een volledig andere voeding nodig heeft dan een consumptievarken. Een consumptievarken moet namelijk zo snel mogelijk zo dik mogelijk worden, daar waar wij onze mini-exemplaren net zoklein mogelijk willen houden en zeker niet te dik willen laten worden. Het is dus uit den boze 'normaal' voer voor een minivarken te geven.Een veel voorkomend probleem bij minivarkens is vetzucht (met mogelijk zelfs blindheid tot gevolg, of zelfs voortijdig overlijden!), daarom: geef nooit teveel! Minder is beter.

Huisvesting

Voor een hangbuikzwijn is een hok van 2m bij 1,50 minimaal, zeker wanneer het dier er de meeste tijd zal doorbrengen. Zorg voor een goede bodem (hout of beton) waar geen kou of tocht kan doordringen. Als bodembedekker dient een dikke laag stro, 35 cm dik is een goede richtlijn voor een betonnen vloer. Varkens vinden het heerlijk om zich daar een plekje in te wroeten en zich te nestelen. Het is wel nodig om tijdig om de 2 weken het stro te ruimen en een verse laag stro neer te leggen. 

Bijzonderheden

De staart van een minivarken behoort recht te zijn met vaak aan het uiteinde een pluimpje. Wanneer de staart maar enigszins naar krullen neigt kunt u er vanuit gaan dat het dier met een 'gewoon' vleesvarken is gekruist. 

DSC02341 HarrieDSC02344 Harrie  

 

 

Contactgegevens:


Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1

Zevenbergen

T | 0168-335227