logo

Chinchilla's

DSC02322 chinchilla

Op dit moment is er  op de kinderboerderij een Chinchilla. Chinchilla's hebben een mooie dikke vacht die er erg aaibaar uitziet. Ze houden niet zo van knuffelen, maar spelen liever met soortgenoten. Chinchilla's zijn vooral in de schemering en avond actief.


Algemeen

De chinchilla is bekend vanwege zijn zachte en dichte vacht: er groeien 40 tot 120 haren uit elke haarwortel. De dieren kunnen verschillende kleuren hebben: grijs, beige, wit, bruin en zwart. Een combinatie van kleuren en tinten is mogelijk. Chinchilla's verzorgen hun vacht door te baden in zand. Hierdoor worden vuil en vet uit de vacht verwijderd. De snorharen van de chinchilla kunnen tot een derde van de lichaamslengte van het dier zelf bereiken. 

Rassen

Standaard: wildkleur, grijs met witte buik en witte pootjes, heeft donkere oren en donkere ogen

  • Beige: Licht grijsbruine chinchilla met witte buik, rode ogen en roze oren. Er bestaan 3 soorten beige: de homo-beige chinchilla is lichter van vacht en heeft fellere rode ogen dan de hetero-beige.
  • Mozaïek: Overwegend wit met grijze/bruine/beige vlekken, rode of zwarte ogen
  • Pink white: Ten onrechte albino genoemd, geheel witte chinchilla, roze oren en rode ogen
  • Abricot: Witte chin met beige kleurschakeringen, rode ogen en roze oren
  • Violet: Recessieve mutatie, de chinchilla is grijs met een paarse gloed, zwarte ogen en violetachtige oren
  • Saffier: Recessieve mutatie, grijze chinchilla met blauwe gloed, zwarte ogen, blauwachtige oren

Kenmerken

Chinchilla's zijn groepsdieren. Het wordt daarom aangeraden om chinchilla's in gevangenschap in groepen te houden. Het samenhouden van alleen vrouwtjes of alleen mannetjes is geen probleem. Als men meer dan één bokje bij vrouwtjes zet, leidt dit echter tot ruzie onder de bokjes met mogelijk de dood tot gevolg.Chinchilla's zijn behendige klauteraars. Hierbij kan het wel eens voorkomen dat er botbreuken ontstaan door een val. Simpele botbreuken genezen snel bij deze dieren.Chinchilla's kunnen verschillende geluiden maken. In de dagelijkse omgang kunnen ze zacht piepen of knorren. Wanneer er gevaar dreigt, kan een chinchilla ook blaffen om de rest van de groep te waarschuwen. Als een chinchilla kwaad is, gaat hij recht op staan, gromt en zal de potentiële belager besproeien met zijn urine.

Eten en drinken

De chinchilla is een herbivoor. Chinchilla's in de vrije natuur eten voornamelijk dorre grassen, kruiden en struiken. Chinchilla's mogen geen suiker vet of vochtige bestanddelen eten omdat hun darmstelsel daarvan van streek kan raken. In tegenstelling tot andere knaagdieren, is de chinchilla geen graan- of zaadeter. In de dierenspeciaalzaak kan men speciaal chinchillavoer kopen, met droge ingrediënten en extra vitaminen en mineralen. Maar koop voor je chinchilla voer dat enkel uit pellets bestaat. Chinchillavoer met verschillende stukjes in is te vet- en suikerrijk en zelfs giftig voor de chinchilla.Een belangrijk onderdeel in de voeding is dagelijks vers en droog hooi. Dit hooi heeft een belangrijke functie bij het slijten van de kiezen en dringt de risico's op gebitsproblemen terug. Hooi beslaat ten minste 60% van de voedselbehoefte.

Net als andere knaagdieren eet de chinchilla af en toe zijn eigen uitwerpselen. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat vitamine B12. Door het eten van de ontlasting krijgen ze die vitamine binnen.Als snoepje of tussendoortje kan men met mate de chinchilla stukjes gedroogde appel of wortel geven.Kalk nemen chinchilla's op door aan kalksteen te knagen. Erg kleine ontlastingskeuteltjes duiden op verstopping, om dit te verhelpen kan af en toe een rozijn gegeven worden. Chinchilla's kunnen niet zonder water.

Bijzonderheden

De pels van een chinchilla is kwetsbaar, en heeft verzorging nodig. Een chinchilla in gevangenschap kan zelf zijn pels verzorgen, mits hij een zandbad ter beschikking heeft. Dat zandbad dient hij iedere dag minstens een uur te gebruiken. Het is het beste voor de chinchilla als het bad constant in de kooi gelaten wordt, mits het zand elke dag gezeefd wordt. Indien de chinchilla geen bad ter beschikking heeft, kan hij z'n vacht niet schoonmaken.

DSC02317 chinchillaDSC02320 chinchilla

DSC02836 chinchillaDSC02836 1 chichilla

  

 

Contactgegevens:


Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1

Zevenbergen

T | 0168-335227