logo

 Freddie

DSC01408 

Mijn naam is FREDDIE. Ik ben een SHETLAND PONY. Ik vind het heerlijk om buiten te lopen. 's avonds sta ik graag op stal. Ik ben wel klein van stuk maar ik ben héél sterk. Dit komt omdat ik normaal leef in een omgeving met veel rotsen.Sinds een jaar heb ik er een vriendje (ezel Jopie) en een vriendinnetje, pony (Cheyenne) bij.


Algemeen

De Shetland Eilanden, ten Noordoosten van Schotland, vormen de oorspronkelijke woonomgeving van het kleinste Engels ponyras. Het klimaat is guur, kil en stormachtig. De eilanden zijn boomloos en bestaan uit rotsachtige aardlagen met veelal schrale en zurige grond, waarop weinig meer kan groeien dan taaie grassoorten en schriele heideplanten, die samen met het mineraalrijke zeewier het voedsel vormden  van de oorspronkelijke Shetland Pony en op deze manier het karakter en de kleine afmetingen van deze pony hebben bepaald. 

Rassen

Shetland pony’s zijn er in diverse kleuren. De basiskleur is zwart, maar bruin, vos en schimmel komen ook voor, evenals bont.

Namen

Hengst – mannelijk paard/pony
Merrie – vrouwelijk paard/pony
Ruin – gecastreerd paard/pony
Veulen – jong paard/pony 

Kenmerken

Shetland pony’s zijn van nature taai en hebben een sterk gestel. De Shetland pony heeft nog steeds de extra grote neusholten, waardoor de lucht eerst verwarmd kan worden voordat ze de longen bereikt. Ze bewegen zich vlug en vrij  en met rechte gang. In verhouding tot hun geringe afmetingen behoren ze tot ’s werelds krachtigste paardenras. 

Voortplanting

De dracht bij een Shetland pony duurt 10 tot 11 maanden. Vrij snel na de geboorte kan een veulen al staan. Het drinkt de eerste tijd (± 6 mnd.) melk bij de moeder. Na enkele weken begint het veulen wel met het eten van de eerste grassprietjes.

Eten en drinken

Pony’s zijn net als paarden een groot gedeelte van de dag bezig met grazen en drinken. Rusten doen ze maar enkele uren per dag. Ze drinken per dag ongeveer 3 emmers water. Behalve gras krijgen ze ook ruwvoer in de vorm van hooi. De hoeveelheid krachtvoer varieert sterk naar de grootte van de pony en de arbeid die het moet verrichten.

Huisvesting

Een Shetland pony is bestand tegen wisselende weersinvloeden, maar het heeft wel een schuilplaats (stal, afdak) nodig bij extreme kou of slagregens. Daarnaast niet te vergeten een flink stuk grasland. 

Bijzonderheden

Shetland pony’s zijn populair en veelzijdig.

DSC00065 1

DSC013841DSC01407

 

 

       

 

 

Contactgegevens:


Kinderboerderij De Dierenploeg
Vlimmeren 1

Zevenbergen

T | 0168-335227