Kippen
Algemeen
De kip (Gallus gallus domesticus) is een gedomesticeerde vogel uit de familie van de fazantachtigen (Phasianidae). Kippen zijn ontzettend populair in Nederland! Steeds meer en meer worden kippen als hobby-pluimvee gehouden in de Nederlandse tuinen. Ook komen kippen steeds meer in de stad voor, juist omdat het zeer gezellige en sociale dieren
Rassen
Nederlandse kippenrassen:
Assendelfts hoen, Barnevelder, Brabanter, Chaams hoen, Drents hoen, Eikenburger kriel, Fries hoen, Groninger meeuw, Hollands hoen, Hollandse kriel, Hollandse kuifhoen, Kraaikop, Lakenvelder hoen, Mergellandhoen, Nederlandse baardkuifhoen, Nederlandse sabelpootkriel, Noord-Hollandse blauwe, Schijndelaar, Twents hoen, Uilebaard, Welsumer.
Op de kinderboerderij lopen Zijdehoenders, Wyandottes en Amrockkrielen
Kenmerken
Mannelijke kippen worden haan genoemd. Zij onderscheiden zich van de vrouwtjeskip doordat ze meestal groter zijn, een staart met langere en meestal sikkelvormige veren hebben, bij gekleurde rassen meer kleuren veren hebben dan de hen, een grotere kam op het hoofd hebben en (grotere) sporen aan de poten hebben. Een gecastreerd haan is een kapoen. Ook het gedrag van een haan is anders dan dat van een hen.
Een vrouwelijke kip wordt een hen genoemd. Wanneer hennen 5 tot 6 maanden oud zijn, kunnen ze eieren leggen. Het maximaal aantal eieren dat de hen kan leggen is gelijk aan het aantal eicellen dat bij de geboorte in de eierstok zit.
De hen heeft, in tegenstelling tot de meeste dieren, slechts één werkende eierstok, de linker, die in de lichaamsholte vlakbij de ruggengraat zit. Wanneer de hen voor de eerste keer een ei moet leggen, worden kam en lellen wat roder van kleur. Vaak gaat de hen geluiden maken die doen denken aan binnensmonds mompelen.
Voortplanting
Het kan voorkomen dat een hen broeds wordt. Niet alle hennen worden broeds, maar als het gebeurt, gebeurt dit doorgaans in het voorjaar. De kip trekt zich dan terug op de plaats waar zij de eieren heeft gelegd en broedt ze uit. Dit duurt 21 dagen. Gedurende deze periode eet en drinkt de hen niet veel. Ook produceert ze minder ontlasting, zo blijft het nest schoner.Tijdens de broedperiode stopt de kip met het leggen van eieren. Een broedse hen maakt typische geluiden (het zogenoemde klokken) en verlaat het nest zelden om te drinken, te eten of een stofbad te nemen. Ze houdt de eieren op een constante temperatuur (een kip heeft een lichaamstemperatuur van 41 °C) en keert de eieren op bepaalde tijdstippen.Als er geen eieren uitkomen, verlaat de broedse kip het nest meestal na verloop van tijd. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij de kip zich letterlijk doodbroedt.
Eten en drinken
Kippen hebben behoefte aan water en vast kippenvoer. Dat voer kan bestaan uit groenvoer, zaden en granen, wormen en insecten. Ook is er speciaal legvoer voor kippen of onderhoudsvoer.
Huisvesting
Kippen hebben behoefte aan voldoende afzonderings- en ontspanningsmogelijkheden. Hiertoe dienen een lage beplanting en een wat humusrijke bodem, waar bladeren op vallen en kunnen verteren.
Ter bescherming tegen natuurlijke vijanden zoals roofvogels en vossen is voor vrij rond lopende kippen een nachthok vaak afdoende, met daarin een zitstok, waar de dieren op kunnen zodra de avond invalt.
Pluimvee heeft dus ruimte nodig, alle mooie, kant-en-klare aangeboden houten hokjes met een rennetje ten spijt. Per volwassen kip moet je minstens rekenen op een paar vierkante meter.
Krielkippen of dwerghoenders kunnen uiteraard met wat minder ruimte toe. Een kip is een beweeglijk dier dat graag scharrelt. Te veel kippen in een te klein hok kan verenpikken onder elkaar veroorzaken en de ziektedruk verhogen.
Bijzonderheden
De maximale leeftijd van een kip is afhankelijk van het ras, sommige rassen kunnen wel 20 jaar oud worden. Gemiddeld worden de meeste rassen niet ouder dan 10 jaar. Verder spelen ook de levensomstandigheden van de kip een belangrijke rol. De 'gewone' bruine industriekippen, de hybriden, worden vaak geslacht voor ze een jaar of 3 oud zijn omdat ze rond die leeftijd niet productief genoeg meer zijn.